Technológia

Mi a FirePro?
A FirePro egy automata aeroszolos oltóberendezés, amely tűz esetén aeroszol formában oltóanyagot bocsátanak ki, ami a kialakulóban lévő tüzet kémiai úton oltja el, az oxigén elvonása nélkül. Alapanyaga a természetben megtalálható kálium-só. A Firepro oltóberendezések (generátorok) tartályai nem túlnyomásosak. A Firepro oltórendszerek csővezeték rendszert, fúvókákat, szelepeket és egyéb gépészeti eszközöket nem igényelnek. Beépítésük a védendő térben, ill. berendezésben történik.
Előnyök/jellemzők

TULAJDONSÁGOK

EU-ban gyártott termék

A FirePro rendkívül hatékony a következő tűzosztályú tüzekre:

 • „A” – szilárd anyagok
 • „B” – folyékony gyúlékony anyagok
 • „C” – gázok
 • „F” – zsiradékok

Továbbá alkalmazhatóak robbanásveszélyes (RB) környezetben is (1-, 2-, 21-, 22-es Ex zónákban)

TELJESÍTMÉNY

 • Az aktiválást követően a szilárd aeroszolképző oltóanyag – FPC – gyorsan átalakul térfogatot növelő sűrített aeroszollá, amely egyenletesen oszlik el a védett térben és rendkívül hatékonyan kémiai úton, kezdeti stádiumban eloltja a tüzet.
 • Alkalmazható -50°C és +150 °C közötti illetve 75 KV-ig elektromos terekben. Továbbá 98% páratartalmú környezetben is.
 • Teljesen környezetbarát oltóanyag (O.D.P.=0, G.W.P.=0, A.L.T.=elhanyagolható)
 • Az oltóaeroszol részecskeinek átmérője kisebb, mint öt mikron, és szuszpenzióban maradnak a védett térben legalább 30 percig.

MŰKÖDÉS

 • Teljesen automata aktiváló rendszer
 • Elektromos, termikus és manuális aktiválás
 • Önaktiválási hőmérséklet: 300 °C

ELŐNYÖK

 • Oltásnál nem vonja el az oxigént.
 • Könnyen csatlakoztatható a meglévő hagyományos tűzjelző rendszerekhez.
 • A FirePro oltórendszer csővezeték rendszert, fúvókákat, szelepeket, pumpákat és egyéb gépészeti eszközöket nem igényel.
 • Beépítése a védendő térben, ill. berendezésben történik, így nem igényel külön helyiséget.
 • Egyszerűen tervezhető, telepíthető, bővíthető, áttelepíthető.
 • Telepítése gyors, és nem helyigényes. Ennek köszönhetően elkerülhetőek a telepítés során a költséges üzemleállítások illetve más munkálatok szüneteltetése.
 • A FirePro rendszer lényegesen átláthatóbb karbantartást igényel, mint más oltórendszerek, így karbantartási költsége is alacsony
 • Nincs szükség a helyiség légtömörség vizsgálatára
 • A FirePro oltógenerátorok élettartama 15 év
 • Gyártói garancia 5 év
 • Rendkívül gazdaságos oltórendszer
 • Használható a retrofit alkalmazásoknál, ahol rettentő körülményesen, vagy egyáltalán nem lehet telepíteni más, csöveket, tartályokat tartalmazó rendszereket.
 • Lehetőséget ad lokális illetve teljes elárasztásra, amely korlátozza a tűz forrását anélkül, hogy elárasztaná az egész helyiséget.
Oltási mechanizmus

FirePro aeroszolos generátorok aktiválásakor szilárd vegyületük aeroszollá alakul át, mely főként káliumsókat tartalmaz (pl. K2CO3 , H2O, N2 és CO2).

Az aeroszol részecskék könnyen eloszlanak az égéstérben, a mikron ill. nano méretű káliumsó részecskék inert gázban szuszpendálva különösen nagy felszínt adnak a tömeges reakciókhoz, növelve a hatékonyságot és csökkentve a szükséges anyagmennyiséget.

Amikor az aeroszol eléri a lángokat és reakcióba lép velük, főként kálium gyökök (K*) szabadulnak fel a káliumsók (pl. K2CO3) hő hatására történő felbomlásából. A kálium gyökök (K*) hozzákapcsolódnak más szabadgyökökhöz (hidrogén, oxigén, hidroxid – H*,O*,OH*) olyan anyagokat alkotva, mint a KOH, mely nem reagál tovább.

Védelmi módok
A FirePro aeroszolos oltórendszer működése is volumetrián alapszik, ám ellentétben a hagyományos gázzal oltó rendszerekkel a teljes elárasztás nyomásnövekedés nélkül érhető el. Az aktiválás után az aeroszol egyenletesen eloszlik a rendelkezésre álló térben és eloltja a tüzet, bárhol is helyezkedjen el a védendő területen belül.

A FirePro aeroszolos tűzoltó generátorokat alapvetően háromféle védelemre fejlesztették ki:

Teljes elárasztás

Ez a védelem leggyakoribb és legjobb módja, ilyenkor a teljes védett teret kitölti az oltóanyag és az oltás után is még minimum fél órán keresztül – az időtartam nagyobb koncentrációval növelhető – biztosítja, hogy ne alakulhasson ki újabb tűz, illetve ne gyulladhasson újra az egyszer már kioltott tűz.

Belső védelem

A védett berendezés belsejét tölti ki az oltóanyag. Az oltóanyag szükséglettel kapcsolatos számítások a teljes elárasztásra és a belső védelmi módra vonatkoznak.

Helyi védelem

A készülékek csak a kritikus pontokon oltanak, a teljes térben nem, így csak helyileg, a védett berendezés körül alakul ki az oltáshoz szükséges koncentráció.

Szükséges oltóanyag mennyiség kiszámítása a védendő térfogat alapján
A szükséges oltóanyag koncentrációja teljes elárasztás esetén a védendő tér térfogatától, illetve az oltani kívánt anyag tűzosztályától függ.

EN 15276, MSZ EN 15276, az ISO 15779, az  NFPA 2010 és  UL 2775 és nemzetközi szabványok szerint a szükséges oltási koncentrációnak tartalmaznia kell 30%-os biztonsági tényezőt.

Tervezési és méretezési kérdésekben forduljon  a forgalmazóhoz!

Műszaki adatok

Kiáramlás időtartama: 3 másodperctől -18 mp-ig
Hatékonyság időtartama: 30 – 120 perc
Elektromos aktiválás: min. 1,5-36V D/C, 0.8-2A, 2-3 másodperc
Figyelő áram: max. 5mA
Aeroszol önaktiválási hőmérséklete: 300 oC
Raktározási hőmérséklet: -50 oC – +100 oC
Tűzosztályok: A, B, C, F

Aktiválási módok:

Elektromos indítás
A legtöbbször használt indítási módja az oltógenerátornak, ha tűzjelző rendszer által vezérelt illetve elektromos impulzus segítségével indítjuk a FirePro egységeket.

Termikus aktiválás
Nem bejárható terek védelme választható hőmérsékletű (+58°C-tól – 180°C-ig) hőpatronnal. Pl. elosztó kapcsolószekrények, álpadlók, álmennyezetek, stb.

FPC4R indítás- lineáris hőkábellel, átjelzéssel
Az indító egységhez lineáris hőkábelt ( 68 °C vagy 105°C-os) csatlakoztatunk, amely az adott hőmérsékleten működésbe lép (rövidre zár) és ezáltal az akkumulátor elindítja az oltókészüléket

Környezetvédelmi szempontok

A FirePro környezetbarát és zöld terméknek minősül:
Nulla ózonlebontási potenciál
Nulla globális felmelegedési potenciál
Elhanyagolható atmoszférikus élettartam
NEM tartalmaz CFC-ket, viseli a „zöld címkét”, és szerepel az EPA-SNAP listán ( Signifcant New Alternative Policy) mint Halon alternatíva.
A FirePro kondenzált aeroszolos tűzoltó egységek nem tartalmaznak semmilyen káros vegyi anyagot, pl. Kén-hexafluorid SF6, Hidrofluor-szénhidrogének, mint például HCFC, HFC-k (23, 32, 41, 43-10mee, 125, 134, 134a, 152a, 143, 143a, 227ea, 236cb, 236ea, 236fa, 245ca, 365mfc) és PFC-k, amelyek a 842/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében a környezetre gyakorolt negatív hatásuk miatt betiltottak vagy betiltás alatt állnak.

Zöld irányelvek

A FirePro-t a GEN (Global Eco-labelling Network) értékelte, és hordozhatja a Green Label tanúsítványt. A Globális Ökocímkézési Hálózat (GEN) az ISO 14024 szabványban meghatározott 1-es típusú ökocímkéző szervezetek nonprofit szervezete. Szabványaik a termék vagy szolgáltatás életciklusa során számos környezetvédelmi kritériumot érintenek, és ami a legfontosabb, átláthatóak fejlesztési folyamatuk során, és független, harmadik féltől származó ellenőrzést alkalmaznak. Célja a termékek ökocímkézésének és az ökocímkézési programok hitelességének javítása, népszerűsítése és fejlesztése világszerte.


Ózonréteg védelme

A környezet védelmének érdekében a FirePro Systems Ltd. termékei előállításához csakis gondosan válogatott, környezetbarát anyagokat használ fel és még az életciklusuk végén is újrahasznosíthatóak vagy újra felhasználhatóak hulladék termelése nélkül. Generátoraink az aktiváláskor bekövetkező aeroszol kiáramlásakor sem károsítják a légkört.
Termékeink a fizikai és kémiai jellemzőik alapján a „Green Label”, azaz „zöld termék”-nek minősülnek, szerepelnek a US SNAP listán valamint Ózonbarát és NO CFC’S tanúsítvánnyal is rendelkeznek.

   


Globális felmelegedés elleni harc

Az F-gázok a mesterséges gázok egy családja, amelynek számos ipari felhasználása ismert. Tekintve, hogy nem károsítja az ózon réteget, ezért gyakorta az ózonbontó anyagok helyettesítésére használták. Ezekről a gázokról azonban kiderült, hogy rendkívül erős üvegházhatásúak, akár 23000-szer jobban károsítják az éghajlatot, mint a szén-dioxid.
A FirePro generátorai nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat, amelyek negatív hatást gyakorolnak a környezetre, illetve amelyek betiltott, vagy a jövőben fog forgalomba hozatali tilalmat bevezetni rá az Európai Parlament és Tanácsa 842/2006/EK rendelete.


Környezetbarát termék

A GEN (Global Eco-labelling Network) egy non-profit szervezet, aminek a célja a környezetvédelmi teljesítmény elismerése, tanúsítása. Értékelték a FireProt és megadták a Green Label Tanúsítványt.

   


ISO Tanúsítvány

Egy ISO 14001 tanúsítvány azt igazolja, hogy egy vállalat környezetközpontú irányítási rendszert működtet a szabványoknak megfelelően. Ezen vállalat ügyfelei biztosak lehetnek benne, hogy a cég minden megtesz azért, hogy a legkisebb negatív hatást gyakoroljon a környezetre.
Minden FirePro termék gyártása a szigorú minőségi és környezetvédelmi szabványokban meghatározottak szerint történik, amelyet a DNV tanúsított.


Egészség és Biztonság

         

Tervezés, telepítés, karbantartás

A FirePro Beépített Aeroszolos Tűzoltórendszer tervezési, telepítési és karbantartási szempontból az alábbi előnyökkel bír:

 • Könnyen szállítható
 • Egyszerűen tervezhető
 • Könnyen telepíthető és áttelepíthető
 • Könnyen csatlakoztatható hagyományos, meglévő tűzvédelmi rendszerekhez
 • Egyszerű felépítésű
 • Költség- és időkímélő módon a helyiségben folyó tevékenységek megzavarása nélkül telepíthető
 • Más rendszerekkel összehasonlítva helytakarékos megoldás

A FirePro oltórendszernek nincs szüksége:

 • túlnyomásos tartályokra,
 • víztartályokra,
 • csővezeték hálózatra,
 • kifolyókra, szelepekre és egyéb gépészeti szerelvényekre.

A FirePro beépített aeroszolos tűzoltó generátorok által megkívánt alapkarbantartás gazdaságos, egyszerű és időtakarékos!

Fontos megjegyzés: Csak azok a cégek illetve szakemberek tervezhetik, telepíthetik és tarthatják karban a FirePro oltórendszereket, akik a megfelelő szakmai háttérrel rendelkeznek és részt vettek a FirePro Hungary Kft. által szervezett ingyenes FirePro oktatáson.

A FirePro rendszerre vonatkozó kezelési útmutatóért kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szükséges oltóanyag mennyiség kiszámítása a védendő térfogat alapján történik.
A szükséges oltóanyag koncentrációja teljes elárasztás esetén a védendő tér térfogatától, illetve az oltani kívánt anyag tűzosztályától függ.

Az alapvető kalkulációs módszer képlete: M = V x D

Szükség esetén a koncentráció növelhető.

Termékek

EU-ban gyártott termék


Modell FP-20SE

Típus Hideg
Aktiválási mód(ok) Elektromos (1,5-24 V D/C 0.8 A, 3-4 másodperc)
Bruttó súly 310 gramm
Tűzoltó anyag nettó súlya 20 gramm
Üzemidő (kiürítési idő) 5-10 másodperc
Kivezetőnyílások 2
Méret 165 mm x 32 mm (átmérő)
Tűzosztályok A, B, C, F

Modell FP-40S

Típus Hideg
Aktiválási mód(ok) Elektromos (1,5-24 V D/C 0.8 A, 3-4 másodperc)
Bruttó súly 610 gramm
Tűzoltó anyag nettó súlya 40 gramm
Üzemidő (kiürítési idő) 5-10 másodperc
Kivezetőnyílások 2
Méret 140 mm x 51 mm (átmérő)
Tűzosztályok A, B, C, F

Modell FP-80S

Típus Hideg
Aktiválási mód(ok) Elektromos (1,5-24 V D/C 0.8 A, 3-4 másodperc)
Aktiválás Fűtőelem 2,3 Ohm ellenállással
Figyelőáram max. 5mA
Bruttó súly 870 gramm
Tűzoltó anyag nettó súlya 80 gramm
Üzemidő (kiürítési idő) 5-10 másodperc
Kivezetőnyílások 2
Méret 185 mm x 51 mm (átmérő)
Tűzosztályok A, B, C, F

Modell FP-100S

Típus Hideg
Aktiválási mód(ok) Elektromos (1,5-36V D/C 0.8 A, 3-4 másodperc)
Aktiválás Fűtőelem 2,3 Ohm ellenállással
Figyelőáram max. 5mA
Bruttó súly 1270 gramm
Tűzoltó anyag nettó súlya 100 gramm
Üzemidő (kiürítési idő) 5-10 másodperc
Szórófej Opcionális
Kivezetőnyílások 1
Méret 120 mm x 84 mm (átmérő)
Tűzosztályok A, B, C, F

Modell FP-200S

Típus Hideg
Aktiválási mód(ok) Elektromos (1,5-36 V D/C 0.8 A, 3-4 másodperc)
Aktiválás Fűtőelem 2,3 Ohm ellenállással
Figyelőáram max. 5mA
Bruttó súly 1630 gramm
Tűzoltó anyag nettó súlya 200 gramm
Üzemidő (kiürítési idő) 5-10 másodperc
Szórófej Opcionális
Kivezetőnyílások 1
Méret 150 mm x 84 mm (átmérő)
Tűzosztályok A, B, C, F

Modell FP-500S

Típus Hideg
Aktiválási mód(ok) Elektromos (1,5-36 V D/C 0.8 A, 3-4 másodperc)
Aktiválás Fűtőelem 2,3 Ohm ellenállással
Figyelőáram max. 5mA
Bruttó súly 2850 gramm
Tűzoltó anyag nettó súlya 500 gramm
Üzemidő (kiürítési idő) 5-10 másodperc
Szórófej Standard
Kivezetőnyílások 1
Méret 260 mm x 84 mm (átmérő)
Tűzosztályok A, B, C, F

Modell FP-1200

Típus Hideg
Aktiválási mód(ok) Elektromos (1,5-36 V D/C 0.8 A, 3-4 másodperc)
Aktiválás Fűtőelem 2,3 Ohm ellenállással
Figyelőáram max. 5mA
Bruttó súly 10050 gramm
Tűzoltó anyag nettó súlya 1200 gramm
Üzemidő (kiürítési idő) 10-15 másodperc
Kivezetőnyílások 1
Méret 216 mm x 300 mm x 167 mm
Tűzosztályok A, B, C, F

Modell FP-2000

Típus Hideg
Aktiválási mód(ok) Elektromos (1,5-36 V D/C 0.8 A, 3-4 másodperc)
Aktiválás Fűtőelem 2 Ohm ellenállással
Figyelőáram max. 5mA
Bruttó súly 14100 gramm
Tűzoltó anyag nettó súlya 2000 gramm
Üzemidő (kiürítési idő) 10-15 másodperc
Kivezetőnyílások 1
Méret 300 mm x 300 mm x 180 mm
Tűzosztályok A, B, C, F

Modell FP-3000

Típus Hideg
Aktiválási mód(ok) Elektromos (1,5-36 V D/C 0.8 A, 3-4 másodperc)
Aktiválás Fűtőelem 2,3 Ohm ellenállással
Figyelőáram max. 5mA
Bruttó súly 15000 gramm
Tűzoltó anyag nettó súlya 3000 gramm
Üzemidő (kiürítési idő) 15-20 másodperc
Kivezetőnyílások 1
Méret 300 mm x 300 mm x 185 mm
Tűzosztályok A, B, C, F

Modell FP-5700

Típus Hideg
Aktiválási mód(ok) Elektromos (1,5-36 V D/C 0.8 A, 3-4 másodperc)
Aktiválás Fűtőelem 2 Ohm ellenállással
Figyelőáram max. 5mA
Bruttó súly 23700 gramm
Tűzoltó anyag nettó súlya 5700 gramm
Üzemidő (kiürítési idő) 20-25 másodperc
Kivezetőnyílások 1
Méret 255 mm x 310 mm x 198 mm
Tűzosztályok A, B, C, F

Lítium-ion akkumulátorok oltása

FirePro-val ez is lehetséges

Amennyiben bővebb tájékoztatásra van szüksége, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Lítium-ion akkumulátorok oltása

FirePro-val ez is lehetséges

Amennyiben bővebb tájékoztatásra van szüksége, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.